Discriminatie

 

Home

Bestuur

Contact

Coronavirus

De draak

   Gender Fluidity

Link BelgiŽ

Link Duitsland

Link Nederland

Nieuws en activiteiten

Onze sponsors

Provincie Zeeland

Raad van bestuur

Roze leden

Vacatures

Webshop

Wilt uw ons steunen?

 

Mail de webmaster

 

 

Wat is discriminatie

Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in een situatie. Dan kun je denken aan afkomst, sekse, gender, huidskleur, seksuele voorkeur, leeftijd, religie, handicap of chronische ziekte.

Als iemand bijvoorbeeld wordt afgewezen voor een baan als vrachtwagenchauffeur omdat hij geen rijbewijs heeft, dan is dat volkomen terecht. Het hebben van een rijbewijs is nodig voor de baan en valt niet onder een van de genoemde kenmerken. Stel dat diegene niet wordt aangenomen, omdat hij of zij vrouw, zwart, moslim of homo, of op gender is. Dan is er sprake van discriminatie.

Waarom is discriminatie verboden?

Wie een discriminatie-ervaring heeft, weet hoe pijnlijk het kan zijn om afgewezen te worden om wie je bent, zonder dat verder wordt gekeken naar wat je doet of kunt.

Mensen die gediscrimineerd worden, kunnen zich aangetast voelen in hun menselijke waardigheid. Op het werk leidt discriminatie tot slechte prestaties, ziekteverzuim en uitval van personeel. Discriminatie verstoort de saamhorigheid in de buurt en de sfeer op school. Het heeft dus niet alleen schadelijke gevolgen voor individuen, maar ook voor de samenleving als geheel.

Is het maken van onderscheid altijd discriminatie?

Niet alles is discriminatie. Er zijn allerlei situaties waarin het heel normaal is om onderscheid te maken tussen mensen. Iemand weigeren voor bijvoorbeeld de functie van receptionist omdat hij of zij de Nederlandse taal niet beheerst, hoeft geen discriminatie te zijn. De motivering voor de weigering is dus belangrijk.

Discriminatie is niet het maken van onderscheid op zich, maar het maken van verboden onderscheid. Dat wil zeggen: onderscheid maken tussen mensen, zonder dat daarvoor objectief gezien een goede reden is.

Meer weten?

Mag u er niet uit komen van hoe u nu in u situatie staat? Kunt u altijd contact opnemen met ons of via link pagina de desbetreffende antidiscriminatieorganisaties benaderen.
 

- Stel hier u vraag -

- Discriminatie melden -

- Meldpunt internet discriminatie -