Discriminatie

 

Home

Bestuur

Contact

Coronavirus

De draak

Gendersolutions

   Gender Fluidity

Link BelgiŽ

Link Duitsland

Link Nederland

Nieuws en activiteiten

Onze sponsors

Raad van bestuur

Roze leden

Vacatures

Wilt u ons steunen?

 

Mail de webmaster

 

 

 

 

 

Wat is discriminatie

Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in een situatie. Dan kun je denken aan afkomst, sekse, gender, huidskleur, seksuele voorkeur, leeftijd, religie, handicap of chronische ziekte.

Als iemand bijvoorbeeld wordt afgewezen voor een baan als vrachtwagenchauffeur omdat hij geen rijbewijs heeft, dan is dat volkomen terecht. Het hebben van een rijbewijs is nodig voor de baan en valt niet onder een van de genoemde kenmerken. Stel dat diegene niet wordt aangenomen, omdat hij of zij vrouw, zwart, moslim of (trans)gender is, of een andere seksuele voorkeur heeft. Dan is er sprake van discriminatie.

Waarom is discriminatie verboden?

Wie een discriminatie-ervaring heeft, weet hoe pijnlijk het kan zijn om afgewezen te worden om wie je bent, zonder dat verder wordt gekeken naar wat je doet of kunt.

Mensen die gediscrimineerd worden, kunnen zich aangetast voelen in hun menselijke waardigheid. Op het werk leidt discriminatie tot slechte prestaties, ziekteverzuim en uitval van personeel. Discriminatie verstoort tevens de saamhorigheid in de buurt en de sfeer op school. Het heeft dus niet alleen schadelijke gevolgen voor individuen, maar ook voor de samenleving als geheel.

Is het maken van onderscheid altijd discriminatie?

Niet alles is discriminatie. Er zijn allerlei situaties waarin het heel normaal is om onderscheid te maken tussen mensen. Iemand weigeren voor bijvoorbeeld de functie van receptionist omdat hij of zij de Nederlandse taal niet beheerst, hoeft geen discriminatie te zijn. De motivatie voor de weigering is dus belangrijk.

Discriminatie is niet het maken van onderscheid op zich, maar het maken van verboden onderscheid. Dat wil zeggen: onderscheid maken tussen mensen, zonder dat daarvoor objectief gezien een goede reden is.

Meer weten?

Voelt u zich op dit moment gediscrimineerd of heeft u behoefte aan meer informatie? Dan kunt u altijd contact opnemen met ons of via de volgende links: Link BelgiŽ Link Duitsland en Link Nederland om de desbetreffende antidiscriminatieorganisatie te benaderen.
 

- Stel hier uw vraag -

- Discriminatie melden -

- Meldpunt internet discriminatie -